Thursday, September 3, 2009

Cerita 3

There are some quote saying that "money make the world goes round". and I said, betul. Tapi specifically bagi aku, people make the world goes round.

Tak kira apa character dalam dunia whether kau some kind of a bitch, hero gadis-gadis, seorang yang kesunyian, disukai ramai, meriah, dibenci ramai, pelacur, etc etc,

kau tetap buat dunia berpusing.

siang malam kau punya pasal, everything revolves around you.

Then ada suatu hari kawan aku sorang datang tanya "Bot, macamana kau boleh act biasa je depan perempuan?.".

How the hell tetibe keluar soalan babi tu, I really don't know. Mungkin sbb dia pernah bersama aku kot kat shopping mall and perasan certain rakan perempuan tegur-tegur aku di jalanan.

Aku cuma jawab "Ah tegur je la doh.dia orang bukan makan kau".

So aku terflashback kisah hidup aku sendiri yang aku rasa macam sial tapi memang heartbreaking (fuhh biasanya ni macam starting novel kisah cinta.HAHA)

I was once a seriously bad naughty nerd. People around me knew how "good" my attitude and my manners. I even studied in an all-boys school, H S M dan terus terang aku tak reti nak bersosial/besar-sial, bercampur gaul dengan perempuan. Tak hairan la aku tak ramai kawan, even aku ada kawan pon tikam belakang. :)

Tapi yg aku ingat, aku ada sorang kawan perempuan. Dia buta. Nama dia Farah. Aku pon selalu maki-maki dia then dia pon suka borak-borak dengan aku. Walaupun kadang-kadang aku maki dia melampau-lampau. Then aku kadang-kadang mintak maaf kat dia, and dia tak kisah pon kot. pfft -.-

She told me that when she was still in standard 5, she had a fever and she suddenly blind sebab demam tu ada kacau certain part otak dia. Dia cakap, alah dah buta nak buat macamana.

Time aku form 4, aku dapat masuk MRSM sebab aku time tu pelajar cemerlang la kononnya padahal result exam PMR aku sampah je.

So, I transferred to MRSM Muar dan kena pulak sekelas dengan spesies perempuan yang aku alergik. Aku ingat lagi time awal-awal orientasi, ada certain girls ni tegur-tegur tapi aku buat bodoh taktau ja. Cuak beb. Rasa macam sial hahaha. Kadang-kadang pun aku diam malas nak bercakap. Sometimes I even dont want to be in a good manner for a conversation. Cakap tak reti nak tengok muka orang. Aku dulu suka berbual dengan tengok lantai macam tunggul.

Pastu lama-lama sekelas dengan these people, come to think about it, it was not that bad socializing with these new species. Aku teringat Farah dulu tu pun perempuan jugak, still aku boleh layan dia macam biasa. So aku pon belajar cara bergaul. Extra note; aku even belajar cara body language, cara mengawal bahasa, tapi aku tak boleh kawal maki-maki orang. Anggap je makian tu salam perkenalan daripada aku.

One day, during that MRSM time, a friend of mine his name is Yus bagitau "Oi fiq.kau tak pegi ke majlis pengkebumian Farah aritu?". Yus tu pun classmate during High School dulu. Then aku tercengang.

She died during an operation to operate her brain (if i was not mistaken).

See. Tak kita siapa pun kau, even kau datang dalam hidup sekejap je pun, even if you change only a minor part of people`s life, you are still a part of life. You are still a part of a certain people`s life.

You made the world goes round. You make the world goes round.

Every one of you, makes the world goes round.

3 comments:

  1. hohoho well said doh!
    tharu ak hahaha
    (tak semena2?)

    ReplyDelete
  2. hahaha si penconteng laptop, jangan nangis pls. kau nak makan kasut tak?

    ReplyDelete